Stadswarmteleidingen: een onverwachte boosdoener bij vochtproblemen

Heb je leidingen van de stadsverwarming in je kruipruimte? Fijn, toch? Ze zorgen ervoor dat de vloer lekker warm blijft. Maar kijk uit! In een vochtige kruipruimte kunnen ze voor serieuze vochtproblemen zorgen.

Wat gebeurt er?

Ondanks een aanwezige basisisolatie verwarmen de leidingen van de stadsverwarming de kruipruimte, in deze woning op meer dan 21 graden. De hoge temperatuur en de vochtige bodem van de kruipruimte creëren een hoge dampspanning. Het vocht zoekt een uitweg en drukt omhoog door kieren en openingen in de vloer. Vooral bij de kruipluiken condenseert het, met als gevolg vochtproblemen in de vloer en de muren.

De eerste oplossing wordt een nieuw probleem

Extra ventilatie lijkt een logische oplossing. Zo werden ook dit geval renovatieroosters dwars door alle lagen heen geboord. Maar hierdoor ontstond er een open verbinding tussen de kruipruimte en de spouw. Het gevolg? Door de hoge dampspanning wordt vocht ook door deze openingen gedrukt en komt in de spouw terecht. Hier condenseert het in de spouw op het buitenblad, wat leidt tot vochtproblemen in de gevel.

Lessen voor de praktijk

  • De basisisolatie van stadswarmteleidingen is niet voldoende in vochtige kruipruimtes.
  • Meer ventilatie van de kruipruimte is niet altijd de oplossing; soms verplaats je het probleem alleen maar.
  • Verlaag de dampspanning in de kruipruimte door de leidingen aanvullend te isoleren en de bodem af te dekken.
  • Een integrale aanpak van vochtregulatie is cruciaal.