Ventilatie
Goed ventileren vermindert vochtproblemen en de concentratie van schadelijke stoffen in huis, daarmee zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Ventileren is geen verspilling van de stookenergie; het verwarmen van drogere, schone lucht kost namelijk minder energie dan lucht met een hoge vochtigheid warm te houden.
Hieronder geven wij een aantal aandachtspunten voor het ventileren bij natuurlijke ventilatie. Bent u benieuwd of er nog andere mogelijkheden zijn om uw huis goed te ventileren, bijvoorbeeld met een warmte terugwinning? Tijdens een spreekuur kunnen we dit voor u verder onderzoeken.
1. Hoe je moet luchten
Ventileren betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten, en de verwarming uit. De in het vertrek aanwezige waterdamp, die anders in de muren zou trekken en tegen de ramen kan condenseren, wordt met de gebruikte lucht afgevoerd. De verse lucht wordt opgewarmd door de warmte die nog in muren en plafond aanwezig is. Dit ventileren hoeft niet heel lang te duren. In de winter korter dan in de zomer, afhankelijk van de buitentemperatuur. Lucht de woonvertrekken vooral in de koude perioden kort maar goed, door zoveel mogelijk ramen open te zetten. Een goed tijdstip om woonvertrekken extra te luchten is voor het naar bed gaan, als de kachel lager staat.