Ventilatie

Goed ventileren vermindert vochtproblemen en de concentratie van schadelijke stoffen in huis, daarmee zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Ventileren is geen verspilling van de stookenergie; het verwarmen van drogere, schone lucht kost namelijk minder energie dan lucht met een hoge vochtigheid warm te houden.

Hieronder geven wij een aantal aandachtspunten voor het ventileren bij natuurlijke ventilatie. Bent u benieuwd of er nog andere mogelijkheden zijn om uw huis goed te ventileren, bijvoorbeeld met een warmte terugwinning? Tijdens een spreekuur kunnen we dit voor u verder onderzoeken.

1. Hoe je moet luchten

Ventileren betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten, en de verwarming uit. De in het vertrek aanwezige waterdamp, die anders in de muren zou trekken en tegen de ramen kan condenseren, wordt met de gebruikte lucht afgevoerd. De verse lucht wordt opgewarmd door de warmte die nog in muren en plafond aanwezig is. Dit ventileren hoeft niet heel lang te duren. In de winter korter dan in de zomer, afhankelijk van de buitentemperatuur. Lucht de woonvertrekken vooral in de koude perioden kort maar goed, door zoveel mogelijk ramen open te zetten. Een goed tijdstip om woonvertrekken extra te luchten is voor het naar bed gaan, als de kachel lager staat.

2. Slaapkamer

Slaapkamers kunnen het beste in de ochtend geventileerd worden voor ongeveer 20 minuten (wat korter in de winter, wat langer in de zomer). Zo kan de waterdamp, ontstaan tijdens de nacht afgevoerd worden. Ook voor het slapen gaan is het aan te raden even te ventileren. Het is niet aan te raden de ramen in de slaapkamer altijd open of op kiepstand te laten staan, zeker in de winter en bij temperaturen onder de 10 graden. Door de koude rondom de ramen kunnen er vochtplekken en schimmel ontstaan. Als u toch graag bij open raam slaapt zorg er in ieder geval voor dat de slaapkamerdeur gesloten is als het raam op kiep staat. Het mee verwarmen van een onverwarmde kamer door het open laten staan van de deur vormt een groot risico voor condensatie op de koude oppervlaktes.

3. Extra ventileren

Houd de deur van de badkamer gesloten en zet tijdens het douchen de eventuele ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam openzetten werkt in de badkamer ook goed om vocht af te voeren. Maar laat het badkamerraam niet te lang open staan; als het te koud wordt kan juist condens en schimmel ontstaan, ventileer liever meerdere keren kort. Ventileer ook extra tijdens het koken, via een open raam of een afzuigkap. En als er op een moment veel mensen in huis zijn, zet dan een deur of raam open. Ook bij klussen in huis zoals schilderen, is extra ventilatie nodig, ook na afloop, dan verdwijnen vrijgekomen stoffen zoals oplosmiddelen sneller uit uw huis.

4. CV gebruik in de winter

Tijdens koude periodes (lager dan 10 graden) is het van belang de radiatorkranen door het hele huis iets te openen, ook in de ruimtes waar op dat moment niemand aanwezig is. Door het meeverwarmen van deze ruimtes stookt u over het algemeen niet minder zuinig. Andere vertrekken worden dan ook sneller warm, en u zult minder last hebben van vochtproblemen